A Skoda Karoq teszt jellemzői: hogyan mutatta meg magát az autó

Szicíliában tesztelve ismét rájöttem, hogy a crossoverek most jobbak a hagyományos autóknál.

És ismét azon töprengtem, hogy az alacsonyabb hasmagasságú autóknak miért sokkal jobb a kezelhetősége, mint a terepjáróknak, függetlenül attól, hogy négykerék-meghajtásúak vagy «parkettoroszlánok». Csupán arról van szó, hogy nálunk az úgynevezett dzsipek sokkal magasabban helyezkednek el, és kanyarodáskor sem lehetnek stabilabbak.

A mai világban azonban nagyon kevés időt töltünk sok kanyarral rendelkező utakon – az esetek 90 százalékában az autó a városban vagy az autópályán tartózkodik. Valószínűleg ez az oka az elmúlt évek crossover-boomjának. Mások szerint a SUV-k gyakran kényelmesebbek – a több gyűrűvel rendelkező férfiaknak nem kell behajlítaniuk a gyomrukat, mint egy „alacsony” autóban, a nők pedig egyszerűen magabiztosabbnak érzik magukat a crossoverben, ha lenéznek. Térjünk vissza a Skoda Karoqhoz. A csehek kompakt crossovere gyakorlatilag felváltja az ismerős modellt az emlékezetes Yeti névvel (autó jellemzői), de semmi köze a dizájnhoz, koncepcióhoz és technológiához. Talán ezért döntött úgy a cseh cég, hogy nevet változtat az emlékezetesebb Karoq-ra. Az eszkimó nyelvből származik — a kaa’roq (autó) és a ruq (nyíl) szavak kombinációjából származik. Egyes hírek szerint a karoq szó is a car and rock (autó és kő) kifejezésből származik, i.e. egy kis terepjárónak sziklaszilárdnak kell lennie.

Nincs kétségem afelől, hogy a német precizitás és a cseh hagyományok lehetővé teszik egy olyan crossover megalkotását, amely ritkán látogat el a javítóműhelyekbe. A próbaút során valami más is meglepett. Olaszország legdélibb pontján több út van, még a bolgároknál is rosszabb. Gödrök nincsenek, de egyáltalán nem laposak, hanem lavinaszerűek, kopott és egyenetlen aszfalttal. A Skoda Karoq azonban stabil és pontos volt mind a kanyarokban, mind az egyenesekben. És nagyon csendes, annak ellenére, hogy a motorháztető alatt van a legnagyobb dízelmotor. Nem érezhető rezgés, mint az idősebb testvér — Kodiaq (modell leírás).

A sérülések kezelhetősége pedig még jobban megnő, ha megnyomja a sport mód gombot. Teljesen mindegy, hogy a crossover hagyományos lengéscsillapítókkal lesz-e felszerelve, vagy a DCC (Dynamic Chassis Control) rendszerrel elektronikusan vezérelhető, az ilyen típusú autók felfüggesztése csodálatos, a kormány és a kormánykerék között pedig „kapcsolat” van. út. több mint stabil. Ezt a 4×4-es meghajtó jelenléte is befolyásolja. Más szóval, a crossover inkább autóként viselkedik az aszfalton, és kiváló terepjáró tulajdonságokkal is rendelkezik. Nem túl nagy, de bőven van benne hely a hátsó utasoknak, és elég nagy, 588 literes csomagtartó. A vezetési módok és a futómű kiválasztása különböző felszereltségi szinteken érhető el. Az Ambition és a felettiek képesek egyéni vezetési mód kiválasztására – Normál, Sport, Eco, Egyéni és havas (csak 4×4-es módosításokhoz). Van terep módunk is.

A Skoda Karoq két benzines és három dízelmotorral kapható. A kínálatban először van egy 115 lóerős, 1,0 literes, háromhengeres benzines, amit a nagy érdeklődés miatt nem tudtunk kipróbálni (a kollégák szerint minden rendben van vele). Egy másik benzin — 1,5 literes, 150 lóerős kapacitással. Az új TSI speciális hengerlezáró funkcióval rendelkezik a további üzemanyag-megtakarítás érdekében.

A legkisebb dízel teljesítménye megegyezik a háromhengeres benzinesével, de űrtartalma 1,6 liter. Ezt két kétliteres olajegység követi (150 LE és 340 Nm vagy 190 LE és 400 Nm). Az általunk tesztelt legerősebb, szabványos 4×4-es hajtással felszerelt egységével a Karoq 7,8 másodperc alatt gyorsul 100 km/m-re, végsebessége pedig 211 km/h. A legerősebb dízelmotor kivételével minden mások 6 sebességes kézi sebességváltóval vagy 7 sebességes DSG-vel rendelhetők.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a digitális műszerfal ebben a crossoverben jelenik meg először a Skodán (autókönyvek), és négy különböző kivitelben programozható.

A Karoq gazdagon fel van szerelve különféle elektronikus asszisztens rendszerekkel, amelyek figyelik a vezető állapotát, az útjelző táblákat és a jelzéseket. Az opciók listája tartalmazza a teljes értékű LED-lámpákat, a digitális műszerfalat, a fűtött kormánykereket és a hátsó üléseket, a multimédiás rendszer számos lehetőségét és az okostelefonok vezeték nélküli töltését.

A Skoda vásárlója három új kulcsot kap, nem kettőt, amelyek mindegyike képes emlékezni az ülések, a klíma és az audiorendszer konfigurációjára. A Simply Clever megoldási listáján megtalálható a lökhárító alatti láb elfordításával nyitható csomagtérajtó, valamint az összecsukható elektromos vonóhorog.

A Simply Clever egyik újdonsága az elektromos csomagtérajtó, amely belülről egy gombbal nyitható vagy zárható. Nagyon praktikus és kényelmes megoldás egy virtuális pedál is, amely a hátsó lökhárító alatt enyhe lábmozgással nyitja a csomagtérajtót.

Újdonság az elektromos vonóhorog, amely csak szükség esetén nyílik ki. az autó elektromechanikus rögzítőfékkel van felszerelve, amely alapfelszereltség része.

Советуем прочитать
Оставить комментарий

Добавить комментарий

Имя:

E-mail:

Капча загружается...